Osteonecrose van de heup

Uit Wikifysio
Ga naar: navigatie, zoeken

Osteonecrose van de heup (Heupkopnecrose)

Wat is het?

Osteonecrose van de heup is een afwijking die er toe kan leiden dat de kop van het dijbeen inzakt.

Avn1.jpg Heupkopnecrose

De verschijnselen van osteonecrose van de heup zijn een zeurende of kloppende pijn in de zijkant van de heup, de lies of bil. De pijn kan uitstralen naar het bovenbeen. De bewegingen van de heup kunnen pijnlijk worden, er kan gewrichtsontsteking ontstaan. Ook mank lopen kan een gevolg zijn.

Bij osteonecrose geven de bloedvaten minder voeding aan het bot van de kop die in de heupkom past. De kop van het dijbeen zal afsterven en inzakken.

Het heupgewricht is een kogelgewricht. Bij het lopen en bewegen draait de kop van het dijbeen soepel rond in de kom van het bekken. De kop en kom zijn bedekt met een laag kraakbeen, dit is een zacht en verend weefsel. Bij osteonecrose van de heup kan het kraakbeen in de heup verdwijnen. De kans is aanwezig dat ook de andere heup te maken krijgt met dezelfde problemen.

Risicofactoren

Ook zijn er een aantal factoren die risicoverhogend werken. Dit zijn:

  • U bent tussen de 20 en 50 jaar
  • U heeft last van een ontwrichting in de heup of u heeft eerder een breuk in de heup gehad
  • U drinkt meer dan gemiddeld alcohol
  • U krijgt hormooninjecties (corticosteroïden) toegediend
  • U heeft een van de volgende ziektes: reumatoïde artritis, sikkelcel-anemie, ziekte van het beenmerg, ziekte van Gaucher, chronische pancreatitis, ziekte van Crohn, caisson ziekte of lupus erythematosus (S.L.E.).


Waardoor kan het komen?

Bij osteonecrose geven de bloedvaten minder voeding aan het bot van de heupkop. De kop van het dijbeen zal daardoor afsterven en inzakken.

Maar het is niet bekend waarom de bloedvaten minder voeding geven. De precieze oorzaak van osteonecrose is dus nog niet vastgesteld.


Hoe wordt het vastgesteld?

De arts zal de heup buigen en strekken om te controleren of dit pijnlijk is. Op röntgenfoto's, een botscan of een MRI-scan is te zien of het bot van de heup afsterft of al dood is.

De arts kan op deze manier ook vaststellen in hoeverre de kop van het dijbeen al is ingezakt.


Wat kan helpen?

Wanneer de kop nog niet is ingezakt, zijn er enkele medische behandelingen mogelijk. Zo'n behandeling leidt er toe dat uw lichaam nieuwe bloedvaten en botcellen aan laat maken. De dode cellen worden vervangen. Het verlagen van de druk in het bot of bottransplantatie behoort tot de mogelijkheden.

Als de heup door de osteonecrose al is ingezakt, is een totale heupprothese nodig om de pijn weg te nemen en de heup beweeglijker te maken.


Wie kan helpen?

Doorgaans is bij de behandeling van osteonecrose van de heup orthopeed of orthopedisch chirurg betrokken.


Ermee leven Bij hevige pijnklachten en bewegingsbeperking kunnen bepaalde werkzaamheden moeilijk zijn zodat sommige mensen zich misschien ziek melden.

Het is over het algemeen gunstiger voor het herstel om naar het werk te blijven gaan en het werk tijdelijk aan te passen. Hiervoor kan overleg met de leidinggevenden of de bedrijfsarts nuttig zijn. Als werken (tijdelijk) niet lukt, is het raadzaam om wel contact te houden met collega's en leidinggevenden.

Iemand die zich niet ziek meldt, kan wel een afspraak maken met de bedrijfsarts of de bedrijfsverpleegkundige om de problemen op het werk te bespreken. Misschien is het mogelijk om met kleine aanpassingen aan het werk te blijven. Informatie over het open spreekuur kunt u krijgen bij de arbodienst van uw werk.

De bedrijfsarts en de huisarts kunnen informatie uitwisselen om de begeleiding optimaal op elkaar af te stemmen, maar nooit zonder toestemming van de patiënt. Tegenwoordig is het wettelijk geregeld dat zowel de werkgever als de werknemer zich moeten inzetten voor hervatting van werk ('Wet Verbetering Poortwachter').

Bronnen:

  • Nederlandse Orthopaedische Vereniging (NOV) en Stichting Patiëntenbelangen Orthopedie (SPO)

Zie ook:

Youtube

  • Heup anatomie [1]