Elleboog

Uit Wikifysio
Ga naar: navigatie, zoeken

De elleboog en de arm

Wat is het?

De elleboog is een gewricht dat zich bevindt tussen het opperarmbeen (humerus) in de bovenarm en het spaakbeen (radius) en de ellepijp (ulna) in de onderarm. Tussen de botten onderling en tussen spieren en botten lopen gewrichtsbanden en pezen. Rond het ellebooggewricht zitten veel belangrijke zenuwen die naar de onderarm en de hand lopen.

Er zijn drie botstukken die ervoor zorgen dat de elleboog kan bewegen: de bovenarm (humerus) en in de onderarm de ellepijp (ulna) en het spaakbeen (radius). Door deze botstukken worden ter hoogte van de elleboog drie gewrichten gevormd: het gewricht tussen bovenarm en ellepijp; het gewricht tussen bovenarm en spaakbeen en het gewricht tussen spaakbeen en ellepijp.

Spieren

De bovenarm bevat verschillende spieren: de biceps, waarmee de elleboog wordt gebogen, en de triceps, waarmee de elleboog wordt gestrekt. De knobbel aan de buitenkant van de elleboog is de epicondylus lateralis en die aan de binnenkant de epicondylus medialis. Hier bevinden zich de aanhechtingen van pezen en spieren. Op de punt van de elleboog ligt een slijmbeurs (een met vocht gevuld blaasje, de zogeheten bursa olecrani), net onder de huid, om de wrijving tussen het bot en de zachte weefsels op te vangen.

Twee spieren in de onderarm (musculus pronator teres en musculus pronator quadratus) draaien de onderarm naar binnen toe. De tweekoppige spier (musculus biceps) en een spier in de onderarm (musculus supinator) draaien de onderarm naar buiten toe. Aan de buitenzijde van de elleboog ontspringen op de bovenarm de strekkers van de pols en vingers, aan de binnenzijde de buigers van de pols en vingers.


Problemen, ziektes en aandoeningen

Er zijn diverse aandoeningen die iemand aan de arm of elleboog kan hebben. Zo kan letsel ontstaan door een val op de elleboog waarbij het gewricht een geforceerde beweging moet maken die buiten het normale bereik ligt.

Alle botten in het ellebooggewricht kunnen breken na een val of letsel, maar een breuk in het deel van het opperarmbeen komt het meest voor. Dit komt doordat dit deel het smalst en breekbaarst is. De behandeling van een breuk hangt af van de ernst ervan en in hoeverre een of meer stukjes zijn verschoven. De behandeling kan dan ook variëren van alleen een gipsverband (bij eenvoudige breuken) tot een operatie (bij gecompliceerde breuken).

Hieronder meer informatie over problemen, ziektes en aandoeningen van de elleboog en de arm.


Online bronnen:

  • Medicinfo.nl


Zie ook:

Youtube

  • Elleboog anatomie [1]