Knie artrose

Uit Wikifysio
Ga naar: navigatie, zoeken

Knie artrose= gonartrose

Definitie

Indien een artrose van de knie (gonartrose)(foto) door de arts wordt vastgesteld, betekent dit dat er sprake is van een compleet verlies van de kraakbeenbedekking. Het betreft een graad IV chondropathie (=kaal bot, zie ook de rubriek kraakbeen).

Meniscectomie01 small1.jpg

Oorzaak

Veroudering

Artrose ontwikkelt zich in de tijd en is vaak gerelateerd aan de normale veroudering van een gewricht. Meestal is er geen duidelijke oorzaak aan te geven. Men spreekt dan van een primaire artrose. De primaire artrose komt het meest voor, soms zelfs op jonge leeftijd. Er is dan vaak sprake van een erfelijke belasting. Er zijn omstandigheden die het “slijtageproces” van een knie in negatieve zin kunnen beïnvloeden zoals bij voorbeeld na een fractuur van het tibiaplateau (foto) waarbij ernstige kraakbeenschade is ontstaan en/of het gewrichtsvlak niet volledig anatomisch is hersteld. Ook na verwijdering van een groot deel van de meniscus kan een arthrose op termijn ontstaan (het post-meniscectomie syndroom). Op de drie- dimensionale reconstructie CT-scan van een tibiaplateau fractuur (foto) is de mate van verstoring van de anatomie goed zichtbaar. Het laterale plateau is gespleten en het centrale gedeelte is ingeponst. Anatomisch herstel geeft geen absolute garantie voor een goede en pijnvrije functie op langere termijn.

Plateaufractuur 3D small.jpg

Posttraumatisch

Instabiliteit van de knie ten gevolge van een letsel van de kruisband is ook een predisponerende factor voor artrose en dit wordt nog verder versterkt door verwijdering van meniscusweefsel en vooral indien ook nog sprake is van een afwijkende been-as. Indien deze oorzaken van artrose worden gevonden, spreekt men ook wel van een secundaire artrose. Een afwijkende been-as en/of een ernstige instabiliteit kan een artrose in korte tijd verergeren en dit is dan ook een reden om in een vroeg stadium een standsverbetering (osteotomie,te overwegen in geselecteerde gevallen ondanks het feit dat op dat moment nog geen noemenswaardige klachten of beperkingen bestaan. Een osteotomie wordt dan meestal profylactisch uitgevoerd. De osteotomie beoogt een dreigende voortgang van artrose te voorkomen. De dreiging van een versnelde artrose is ook de reden om een instabiele knie ten gevolge van een voorste of achterste kruisbandletsel te stabiliseren. Behoud van het normale rol-en-glij mechanisme van de knie voorkomt stress op de menisci en het kraakbeen en kan het proces van langzame conditie verslechtering van de knie op z'n minst vertragen. Indien een artrose niet wordt behandeld, bij voorbeeld bij geringe klachten of beperkingen, kan de artrose zodanig toenemen dat er zich een artrosis deformans ontwikkelt.Deze vorm van artrose gaat gepaard met grof kraken van de nauwelijks bewegende gewrichtsvlakken. Er is meestal sprake van een behoorlijke functiebeperking en ook een progressieve as-afwijking van het been. Op de foto is een ernstig X-been zichtbaar ten gevolge van een arthrosis deformans.

Plateaufractuur-comminutief small.jpg

Prothese

Implantatie van een knieprothese is dan meteen een uitdaging geworden voor de orthopedisch chirurg. Het goed balanceren van de collaterale banden (de uitgerekte mediale band en de verkorte laterale band) is technisch niet eenvoudig. Vanzelfsprekend is hier geen indicatie meer voor een standscorrectie (osteotomie, zie verder). Dergelijke afwijkingen van de beenas worden tegenwoordig in de Westerse wereld niet of nauwelijks meer gezien. Een toename van een as-afwijking kan soms in korte tijd ontstaan en geeft meestal aanleiding tot ernstige invaliditeit.


Zie ook

Youtube

  • Knie anatomie in beeld[2]
  • Runnersknee [3]


Fysieke klachten?

Fysiothrapeut.JPG Raadpleeg uw fysiotherapeut, specialist in beweging [4]

Kine.be.JPG Voor België [5]