Artrose factsheet

Uit Wikifysio
Ga naar: navigatie, zoeken

Artrose veelvoorkomende gewrichtsaandoening

Artrose is een veelvoorkomende gewrichtsaandoening. Op basis van huisartsenregistraties is de schatting dat er op 1 januari 2007 ongeveer 240.000 mannen en 417.000 vrouwen met artrose bekend zijn bij de huisarts. De meest voorkomende vorm van artrose is die van de knie (312.000 personen), gevolgd door heupartrose (238.000). Artrose komt vaker voor naarmate men ouder wordt. De aandoening komt bijna twee keer zo vaak voor bij vrouwen als bij mannen.

Huisartsen diagnosticeerden in 2007 naar schatting 105.000 nieuwe personen met artrose. Het betrof 27.000 gevallen van heupartrose, 39.000 gevallen van knieartrose en 40.100 gevallen van overige vormen van artrose van de ledematen. In 2007 zijn 112 sterfgevallen ten gevolge van artrose geregistreerd.

Aantal nieuwe gevallen van artrose constant, meer operaties

Over de periode 1990-2007 nam het aantal mensen met artrose toe, maar het aantal nieuwe gevallen bleef constant. Er is wel een stijging in het aantal ziekenhuisopnamen, omdat er eerder gewrichtsvervangende operaties worden uitgevoerd. Het aantal opnamedagen is daarbij verminderd.


Een aantal risicofactoren voor artrose bekend

Een combinatie van systemische factoren (zoals genetische kenmerken) en lokale gewrichtsfactoren (zoals spierzwakte, overgewicht, overmatige beweeglijkheid van het gewricht, en afwijkende vorm of stand van de gewrichtsvlakken) spelen een rol bij het ontstaan van artrose. Deels andere factoren bepalen het ontstaan van pijn en functionele beperkingen. Artrose komt tegenwoordig meer voor doordat meer mensen overgewicht hebben. De afname in het aantal personen met gewrichtsbelastend werk remt deze ontwikkeling iets af.

Aantal personen met artrose zal met ruim 50% toenemen

In de toekomst wordt een stijging van de prevalentie van artrose verwacht, op basis van demografische ontwikkelingen en de verwachte toename van (ernstig) overgewicht. Op basis van demografische ontwikkelingen alleen is de verwachting dat het aantal personen met artrose tussen 2007 en 2040 met circa 52% zal toenemen. Nieuwe behandelmethoden, die grotendeels nog in ontwikkeling zijn, zullen de kwaliteit van leven van patiënten mogelijk verder verbeteren.

Zie ook:

<google uid="C02" position="none"></google